Mafia, cuvant de origine italiana, este pretutindeni in lume sinonimul crimei organizate. Dar cele doua concepte nu coincid integral. Activitatile criminale capata o forma organizata acolo unde exista piete ilegale (droguri, prostitutie, jocuri de noroc etc.). Mafiile tind asadar sa-si impuna controlul asupra unui teritoriu, si, uneori, sunt atat de puternice incat sfideaza organele statului. Mafia siciliana este cea mai veche din aceste asociatii criminale – a aparut imediat dupa Unificarea Italiei – si, in ultimii cincizeci de ani, a capatat o putere in masura sa constituie o amenintarea serioasa la adresa statului. Ea si-a asumat functii care aduc atingere suveranitatii nationale: detinand monopolul violentei a realizat profituri enorme din numeroase activitati economice, dispunand de un aparat represiv mai eficace uneori decat cel al statului italian.
Nu este totusi unicul model de mafie: astazi activeaza in lume organizatii criminale de tipul mafiilor aparute dupa dezagregarea URSS, „cartelurile” columbiene implicate in comertul cu droguri, „triadele” chinezesti si Yakuza japoneza, toate periculoase pentru securitatea tarilor pe al caror teritoriu opereaza.
Paolo Pezzino preda istoria contemporana la Universitate din Pisa. Pe aceeasi tema a mai publicat: Conjuratia ucigasilor Un caz politico-juridic la inceputurile mafiei (Venetia 1992) si Mafia: industria violentei (Florenta 1995)