Retete din bucataria rusa

Urban Life Style
10,00 Lei
Momentan indisponibil
Cod Produs: SKU24454 Ai nevoie de ajutor? 0752114114
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)
                Cu aproape 17,1 milioane km², cel mai întins stat de pe glob, batrâna Rusie, adaposteste „numai” 143 de milioane de locuitori, cu o densitate de 8,5 locuitori/km², clasându-se, din acest punct de vedere, abia pe locul 8. Administrativ, acest stat este împartit în 48 de oblasturi, 21 de republici federale, sapte kraine, un oblast, noua okruguri si doua orase federale, Moscova si Sankt Petersburg. Ziua nationala a Rusiei este 12 iunie, moneda se numeste „rubla”, stema reprezinta un vultur bicefal, pe fond rosu si imaginea Sfântului Gheorghe ucigând balaurul, iar steagul este tricolor format din trei culori dispuse orizontal: alb, albastru si în partea de jos, rosu. Din punct de vedere climatic, întinsele pamânturi rusesti au parte de o clima foarte rece, continentala si arctica, media anuala a temperaturilor fiind de -5,5°C. Relieful, clima si întinderea acestui stat au avut repercusiuni si asupra demografiei. Asa se face ca densitatea populatiei este în general destul de scazuta, exceptie facând zona Muntilor Urali. Ca si structura, populatia Rusiei cuprinde aproape 170 de grupuri etnice, în afara de rusii „propriu-zisi” care acopera un procent de peste 79% din populatie. Limba oficiala este rusa, biserica „oficiala” este cea Crestin-Ortodoxa, alfabetul oficial este alfabetul chirilic. Bineînteles, însa, ca minoritatile îsi spun pretutindeni cuvântul atât din perspectiva lingvistica, cât si religioasa. De asteptat era ca aceasta diversitate sa îsi spuna cuvântul si în bucatarie, un domeniu în care Rusia are multe de spus: bauturi traditionale, supe, mâncaruri consistente, gust bogat si multe specificitati regionale. De nelipsit sunt smântâna, castravetii murati, borsul si ceaiul. Din hrisca, ovaz si alte cereale, rusii fac „kasha”, un preparat care poate fi foarte diversificat în functie de ingredientele care îl alcatuiesc. Se spune despre „kasha” ca ar fi predecesoarea pâinii. Secolul al X-lea aduce varza si castravetii, în secolul al XVIII-lea apar cartofii si numai un secol mai târziu apar rosiile.
               Asa se face ca treptat, salatele se diversifica, ajungând sa cuprinda inclusiv peste. Cât despre supe, ne rezumam sa amintim câteva dintre cele mai cunoscute, facând totodata precizarea ca rusilor le plac foarte mult si supele reci: acroshka, borsul de peste (uha), ciorba de varza (shi), soleanca si rasolnic. Dupa masa, putin desert: preaniki (turte dulci), blini si tot felul de placinte cu felurite umpluturi. Daca tot am amintit de bauturi, probabil prima care va vine în minte este votca. Venita pe teritoriul Rusiei la începutul secolului al XV-lea, ea a fost interzisa timp de aproape un secol, pâna la venirea pe tron a lui Ivan cel Groaznic. Rusilor le mai place „kisel”, „mied” si „kvas”, bauturi dulci, adesea acrisoare care încheie o masa sau tin loc de ceaiul fierbinte obisnuit. Una peste alta, bucataria ruseasca, una dintre cele mai cunoscute din întreaga lume, si-a câstigat popularitatea inclusiv datorita simplitatii sale în ceea ce priveste ingredientele si tehnicile folosite. Daca despre bucataria franceza se poate spune ca este festiva, eleganta, despre bucataria thailandeza ca este exotica, cea ruseasca va fi caracterizata întotdeauna drept „sanatoasa” (în sensul propriu, dar si figurat al cuvântului).

Nr. pagini: 192

ISBN: 9789738888234

Format: 18x10 cm

An aparitie: 2009

Editie: Brosata/Lucioasa

Autori: Hannah Green, Rain Delaney

Scrie un review


Suport clienti 10:00-17:00

0752114114 office@pravaliacucarti.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!