Metafora, autotransformare si dezvoltare personala in grup

SPER
25,00 Lei
Stoc epuizat
Cod Produs: SKU37523 Ai nevoie de ajutor? 0752117117
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)

     Am pornit acest grup de dezvoltare cu doua curiozitati reflectate in doua seturi de intrebari cu valenta exploratorie: Un prim set se refera la metafora, intentie creatoare si dezvoltare/crestere personala. Cum, in ce etape si cu ce efecte pot utiliza metafora intr-un proces de dezvoltare personala si crestere in grup? in ce moduri si cu ce beneficii poate fi facilitata intentia creatoare in lucrul experiential-simbolic? Ce alte procese si mecanisme non-constiente si non-verbale au loc in grupul de dezvoltare personala unificatoare? Un al doilea set se refera la relationarea si atitudinea in procesul facilitarii si al interactiunii in grup. Cum pot stimula si modela o atitudine de respect fata de semnificatiile personale ale experientelor simbolice? Cum pot incuraja o relationare in grup bazata pe respect reciproc real si pe egalitate existentiala, in contrast cu una bazata pe competitie, desconsiderari si dinamici nevrotice? In consonanta cu aceste preocupari initiale, scopul stiintific al acestui grup de dezvoltare a fost mai curand acela de a explora rostul si efectul unor dinamici de proces, respectiv al unor aspecte metodologice in perspectiva PEU, si mai putin cel de a examina unele categorii clinice prestabilite. Principalul obiectiv a fost explorarea rolului metaforei si al intentiei creatoare in facilitarea dezvoltarii personale unificatoare. Rezultatul aplicativ poate fi proiectarea unui modul de dezvoltare personala si replicarea acestuia cu diverse categorii de participanti.

     Intr-un modul de dezvoltare personala derulat pe termen mai lung, un obiectiv de cercetare ar putea fi explorarea modului in care lucrul cu metafora si cu procesele intuitiv-creative favorizeaza schimbarea scenariilor de viata (rescenarizare), scenarii de viata vazute ca pattern-uri repetitive si disfunctionale de a fi in raport cu sine, cu ceilalti si cu viata. Este vorba, intre altele, de softuri distructive si tipare relationale transmise transgenerational. In cazul acestui grup de dezvoltare, derulat pe parcursul a zece sedinte, desi am avut tema scenariului de viata in cadrul teoretic si metodologic de referinta, am urmarit mai mult procese de clarificare si resemnificare. Totodata, fiind vorba de lucru simbolic si metaforic, unele dinamici, mesaje si credinte de scenariu, prezente la participanti, au fost identificate, explorate si supuse unui proces de auto si inter-transformare.

     Retroactiv, pot spune ca doua teme cheie aduse de participanti au fost relatiile cu familia de origine si nevoia de intimitate, respectiv disponibilitatea pentru relatiile de cuplu. Ca o ipoteza, este posibil ca facilitarea acestui grup de catre un cuplu barbat-femeie sa fi creat premisele pentru abordarea acestor teme, prin oferirea unor "oglinzi fantasmatice" ale imago-urilor parentale. Alte teme de dezvoltare prezente la participanti au fost imaginea si increderea in sine respectiv clarificarea rostului propriei furii. Aceste teme s-au reflectat si in proiectarea intalnirilor grupului de dezvoltare.

Nr. pagini: 114

ISBN: 9786068429021

Format: 20x14 cm

An aparitie: 2012

Editie: Brosata/Lucioasa

Autori: Iolanda Mitrofan - coordonator, Razvan Sebastian Stan

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti 10:00-17:00

0752117117 office@pravaliacucarti.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!