N. Steinhardt si paradoxurile libertatii - O perspectiva monografica

54,00 Lei
Stoc epuizat
Cod Produs: SKU21898 Ai nevoie de ajutor? 0752117117
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)
„Scrisã bine, cu îngrijire, cartea lui George Ardeleanu (la origine, o tezã de doctorat) meritã toatã lauda noastrã. De multã vreme n-am mai avut în mânã o lucrare atât de serioasã si pe care autorul sã o scoatã la ivealã cu un efort atât de îndelungat, de ani si ani de muncã. Nu e nici o urmã de superficialitate. Steinhardt avea, putem spune, tot dreptul sã fie cercetat, om si operã, în acest mod."
Nicolae Manolescu

„Cât despre variabilele vietii, ele tin de «bietul om subt vremi» si de un dostoievskianism incontrolabil al propriului destin. Cu o rãbdare de Cenusãreasã pusã sã separe ce e bun de ce e rãu, autorul monografiei ia unul câte unul fiecare bob al vietii lui N. Steinhardt si-l asazã în vasul cuvenit, ordonând un material pe care-l putem intui ca descurajant de haotic si de risipit, la plecare. Iar aici George Ardeleanu n-a procedat ca multi autori de teze de doctorat care, conform definitiei ironice a lui Umberto Eco, «mutã niste oseminte dintr-un mormânt în altul», sau dau «un nou ambalaj unui vechi continut», cum spune un prieten al lui Steinhardt, ci a fãcut o sumã de descoperiri pe cont propriu, dintre cele care cer sagacitate."
Ioana Pârvulescu

„Exceptionalul interes al cãrtii lui George Ardeleanu derivã si din faptul cã atrage atentia nu doar asupra întelegerii relatiei dintre «primul Steinhardt» si «ultimul Steinhardt», ci si a relatiei dintre «primul ªora, Paleologu, Marino, Doinas, Caraion... etc.», autori care trebuie contextualizati cu grijã, dacã vrem sã fixãm corect nivelele referentiale. Întreprinderea lui George Ardeleanu mi se pare, din acest motiv, exemplarã. ªi este exemplarã si fiindcã George Ardeleanu se opreste pe larg în arhive, cautã si descoperã documente, stãruie la CNSAS ca sã afle asemãnãrile si deosebirile între «primul Steinhardt» si celãlalt Steinhardt, asupra cãruia insistã exegetii de ultimã orã, jurnalistii preocupati de «scandalul» literaturii sau/si al credintei. Sau, pur si simplu, o operã necesarã bunei întelegeri a ultimei jumãtãti de veac a scrisului românesc. Vãd în teza lui George Ardeleanu o operã de cercetare, cu fericite intentii de salubrizare a unei «istorii» prea interesate de partializãri, segmentãri fanatice, partizane, implicit capabilã de falsuri cu consecinte grave pentru întelegerea ultimului secol al culturii române."
Cornel Ungureanu

"Cartea lui George Ardeleanu, rezultatul unei cercetãri pasionate, devotate si oneste, este un model de monografie criticã situatã în fertila directie a istoriei ideilor. Oricine va dori sã înteleagã relatia dintre intelectuali si istorie în tulburele, însîngeratul veac douãzeci va avea enorm de cîstigat citind aceastã splendidã lucrare."
Vladimir Tismãneanu

George Ardeleanu s-a nãscut la 19 februarie 1961 (Silvasu de Jos, judetul Hunedoara). Este lector la Catedra de istoria literaturii de la Facultatea de Litere a Universitãtii din Bucuresti, unde tine un curs de literatura românã.

Nr. pagini: 532

ISBN: 9789735023829

Format: 22x15 cm

An aparitie: 2009

Limba: Romana

Autori: George Ardeleanu

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti 10:00-17:00

0752117117 office@pravaliacucarti.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!